Saveti i trikovi

Saveti za pravilno peglanje kose

May 05, 2017 Unknown 11 Comments

Ukoliko baš moramo da peglamo kosu, šta bismo to mogle da uradimo da je manje oštetimo?



Total Beauty


Upoznati smo svi sa tim kako kosa izgleda kada je ispeglana i koliko pegla može da promeni našu frizuru u roku od 10 minuta. Ipak da li znamo koliko pegla može da ošteti našu kosu ukoliko se ne koristi pravilno?

Ukoliko se peglate, kako možete manje oštetiti kosu, evo nekoliko saveta...
1. Odaberite dobru peglu. Ne mora da znači da je sve što je skupo i dobro. Postoje i dobre pegle koje su jeftinije. Bitno je da temperaturu možete same da podešavate i da su ploče keramičke. Peglu koju ja imam i koja me nije izneverila i ako je stara 5 godina je marke Rowenta. Mislim da nećete pogrešiti ako odaberete neku iz njihove kolekcije.





2.Kosu prvo dobro osušite. Nije pametno peglati mokru kosu. Prvo što nećete postići efekat koji ste želele. Na ovaj način ćete možda delimično osušiti kosu, ali je nećete dovoljno da bi ostala u tom obliku. Možda će lepo izgledati prvih pola sata, ali nakon toga povratiće oblik pre peglanja. Pritom ćete je bar 5 puta više oštetiti, tako da izbegavajte.





3.Podesite temperaturu. Nikada nemojte peglati kosu na najvećoj mogućoj temperaturi. Kosu ćete jednako dobro ispeglati i pri temperaturi od 200 stepeni, nema potrebe za preterivanjem. Ukoliko je vaša kosa prirodno blago talasasta, temperaturu još možete dodatno smanjiti ukoliko nema potrebe za velikim ispravljanjem.

4. Pramenovi. Podelite kosu u nekoliko slojeva. Možda će vam trebati više vremena za peglanje, ali ćete kosu svakako manje oštetiti ako uzimate manje pramenove, širine otprilike 2/3 cm. Bolje manji pramen jednom preći, nego veliki više puta.




5. Češljanje. Pre svakog peglanja potrudite se da vam kosa bude očešljana najbolje što može i da stoji što ravnije. Vlasi ne smeju da pucaju dok vučete peglu, već treba da klizi.

6. Sprej za zaštitu. Uložite u dobar sprej za zastitu kose od toplote. On će koliko toliko pomoći da kosa ne bude spržena.

7. Feniranje. Ukoliko je moguće isfenirajte vašu kosu pre peglanja. Najbolje bi bilo kada bi oprali kosu, isfenirali i osušili je skroz, a zatim peglanje. Na ovaj način pripremićete vašu kosu za ono što sledi.

8. Dan kasnije. Znamo da je peglanje štetno i najbolje je peglati se što manje. Prema tome, kada je kosa sveže oprana i osušena, ispeglajte je i trudite se da odložite sledeće pranje kose bar jedan dan. Ukoliko je jako masna možete pokušati to da prekrijete sprejem za suvo pranje kose ili eventualno baby puderom. Tako kosu nećete peglati 3 puta, već 2 puta nedeljno.






9. Vreme. Ukoliko je napolju vlažno ili pada kiša, zaboravite na peglanje i nemojte se ni truditi. Bez obzira i ako vam kosa ne pokisne, pod uticajem vlage ona će izgubiti svoj oblik. Umesto nepotrebnog oštećenja odlučite se radije za pokupljenu kosu.







10. Proizvodi za kosu. Kada ste već završile sa peglanjem, jedino od proizvoda šta biste mogle da nanesete su neke silikonske kapi, kristali ili nešto na taj fazon. Svi ostali proizvodi na bazi vode, kao što su pene i neki mirisni sprejevi, pokvariće vaš oblik kose. 





Plus dodatni savet.

Ukoliko želite da namestite neku frizuru uz pomoć ukosnica. Pre nego što počnete poprskajte malo ukosnicu sprejem za fiksiranje kose( lakom za kosu). Na ovaj način ona će se prilepiti upravo tu gde ste je postavile i neće se mrdati tako lako.



Pogledajte jos i zašto fen umesto pegle OVDE.


Toliko od mene u ovom postu. Ljubim vas do sledećeg čitanja :*


______________________________________

Da li vi peglate kosu i koliko cesto? Da li koristite neke od proizvoda za zastitu kose od visokih temperatura?

11 comments:

  1. Odlican post i super savjeti! Drago mi je sto sam se pronasla u onom tipu osobe koji ispravno pegla kosu :)

    mystylishcorner.blogspot.ba

    ReplyDelete
  2. Baci pogled na moj post o nezi kose...tu sam i ja nesto pisala o mojim nacinima nege kose😊...inace odlicni saveti u vezi peglanja,i pitanje je koliko se njih toga pridrzava😢..

    ReplyDelete
  3. Bas si sve detaljno objasnila. Odlican je post. I sama sam osoba koja se redovno pegla i potpuno se slazem sa tobom. Posebno je vazna dobra pegla. ja sam u svoju dosta para ulozila i vidim da bas minimalno ostecuje kosu. <3

    Lepojkica i mama

    ReplyDelete
  4. Ne peglam kosu, jer mi je ravna, ali mislim da je post jako koristan, pogotovo osabama koje je peglaju, odlična ideja za post

    Delilah's Stories

    ReplyDelete
  5. Moja kosa je prirodno ravna tako da ja koristim presu u svrhu uvijanja, ali ponekad je peglam, izuzetno retko, kad želim da mi bude izrazito ravna. Za oporavak kose koristim Pantene ulje koje me odlično služi. :)

    http://couturecase.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako to obicno :) Ko ima ravnu zeli krecavu, ko ima krecavu zeli ravnu :)

      Delete
  6. Draga Tijana odlični saveti i svima bi mnogo pomogli ukoliko nemaju ravnu kosu poput mene. Meni je tako prava da ni figaro ne može da je uvije. :D

    ReplyDelete

Makeup
Hair