Deca

Deca i tableti

April 11, 2017 Unknown 19 Comments

Da li su i vasa deca zavisna? Da li je to nesto najlakse sto jedan roditelj moze da uradi kada zeli malo mira i tisine? Verovatno jeste.


Kada sam ja bila mala nije bilo tableta, ni interneta ni slicnih stvari. Bila sam srecna kada mi deka donese kasetu iz video kluba da gledam crtani. A to se nije desavalo cesto.  Igrali smo se na ulici ili u dvoristu po ceo dan i po kisi i po blatu i po snegu i u kuci, nije bilo ni bitno gde, samo da se igra i crta i druzi. Igrali smo skolice, crtali po betonu, igrali izmedju dve vatre, igrali zmurke.


 Sta je ovo danas? Da li smo krivi mi kao roditelji? Ili je kriva tehnologija kojoj nismo mogli da odolimo? Gledam i svoju i tudju decu. Ne mogu da kazem i moja deca gledaju crtace na you tubu i neke igrice igraju. Trudim se zaista da u tome nikad ne preteruju. Osim sto gledam da imaju sto vise aktivnosti tokom dana, jos se trudim i da im neke druge stvari ucinim zanimljivijim nego sto je tablet.
To su ipak samo moja deca, sta je sa klincima koji igraju igrice u svako svoje slobodno vreme? Sta je sa zaposlenim mamama koje ne mogu da paze na decu ceo dan, pa im deca dodju do tableta preko dadilje. Jer to je ipak svima najlakse. Das mu tablet i ono cuti. Ne trazi nista.
Ne mogu da se ne zapitam sta nam to donosi ova nova tehnologija?

1. Gojaznu decu. Sede u kuci non stop, jedu grickalice uz to, ne krecu se.
2. Slabije razvijene motoricke sposobnosti, povezano sa prvim, jednostavno, deca sede dok to rade, ne razvijaju svoje misice. Ne krecu se.
3. Asocijalna deca. Oni su sagradili jedan mali svet u kom postoji samo dete i tablet. Nema mesta za druzenje. Cesto ovakva deca ne znaju kako se ponasaju u drustvu druge dece.
4. Razmazena deca. Navikli su da dobiju tablet i navuceni su na njega. U slucaju da ga ne dobiju, sledi vristanje.
5.Slabije mentalne sposobnosti. Deca kroz igru, setnju, padanje, ustajanje, crtanje uce odredjene stvari, koje su im uskracene tabletom.


Pa zasto onda ovo dopustamo nasoj deci? Da li je to ono sto zelimo da oni postanu? Zavisnici? Sta dobro moze da izadje odatle?

I jos povrh svega, kada roditelji i sami primete da dete preteruje umesto da rese problem, oni pokusavaju da nadomeste detetu vreme koje nije provedeno sa njima, zatim sledi ispunjavanje svake zelje, hira i prohteva. I onda se opet vracamo u dnevnu rutinu i tablet.



Sada kada je dete vec zarazeno, sta mozemo da uradimo?

Pustite dete da ga isprazni i recite da je tablet pokvaren. To je nesto najbolje sto cete uraditi za svoje dete. A zatim ga pustite da vidite sta ce dalje uraditi kada mu bude dosadno. Moje devojcice su uzele igracke da se igraju. Uzele su bojanke da boje.
Upisite dete u zabaviste, jeste, tacno je. Dete ce biti bolesno bar prva 3 meseca, zarazice se svim mogucim bolestima koje vladaju, ali kada pregura to, njegov imunitet ce ojacati. Moje cure cu ovo prezivele i sada, da kucnem u drvo, ne secam se kad su bile bolesne.
Upisite dete na trenira neki sport, svira neki instrument, uci neki drugi jezik, bilo sta kreativno, gde masta dolazi do izrazaja. Napravite plan i program sta cete raditi tokom nedelje, ako ne mozete da priustite nesto od navedenog. Idite na igraliste. Posetite parkove. Terene za tenis, fudbal, kosarku. Setajte. Druzite se. Radite bilo sta zajedno. Postoji toliko divnih stvari, zanimacija, hobija, koje su bolje od tableta.




Volim i ja tehnologiju, volim i ja da popijem kafu na miru, ali za to vreme radije cu pustiti detetu da odgleda neki crtani, koji sam ja odabrala. I koji traje jedan odredjeni period, od pola sata 40 minuta i tu je kraj. Ne traje u nedogled.

Ipak najvaznije.
Tablet lose utice lose najvise zbog toga sto im odvlaci paznju od onog bitnog, odrastanja, detinjstva. Uspomena koje se pamte. Decijih igrarija.
Ja ne zelim takve uspomene za svoju decu, a vi?

19 comments:

  1. Na tu temu smo mi pricali u skoli. Nastavnik je reko ako nastavimo da samo buljimo u telefone, tablete i ostalo da cemo se ponovo vratiti na nivo covekolikog majmuna xD
    Inace super post!
    http://janead.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  2. Lepo napisano. Nek deca uzivaju u detinjstvu, ionako kada odrastu, od tehnologije nece pobeći :)

    ReplyDelete
  3. Potpuno si draga u pravu :( danas je doslo vreme da se sve svodi na brzinu, preko interneta i na ubijanje vremena :( sva deca iz mog okruzenja imaju racunare, tablete i svi gledaju crtane, igraju igrice po ceo dan a od igranja napolju ni traga :/ tuzno je zaista :(

    ReplyDelete
  4. Kada sam bila mala nisam imala tablet, niti računar, o mobitelu da i ne pričam. Kad bolje razmislim tehnologija tada nije bila ni približn napredna kao danas, bile su svega 2 društvene mreže, koliko ja znam, mislim onako da su baš popularne, a i njih sam kasno napravila. I ja sam jako voljela gledati crtane preko kaseta, a kasnije cdova, nažalost danas to ne postoji, djeca crtaće gledaju preko pametnih telefona i tableta na youtubeu. I da, mislim da je stvarno tužno što djeca ne znaju za igre kakvih bi se trebali igrati, već za minecraft i slično. Btw tema j odlična

    Delilah's Stories

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Jeste bas je tako.. igrice se igraju na racunaru, crtaci se gledaju na tabletima po ceo dan i eto, detinjstvo danasnjice.

      Delete
  5. Iako nemam djece, moram priznati da te razumijem i to u potpunosti. Najlakše je dati djeci tablet ili telefon i neka uživaju gledajući crtiće po yt. A onda kada treba da se to pospremi i oduzme dođe vriska, plač i šta današnji roditelji na to urade-vrate im telefon ili šta već su imali. I poslije se žale kako ne mogu da budu uzorni vaspitači svojoj djeci i kako su djeca neposlušna. Pa ja sam crtiće gledala samo od pola 7h do 7h naveče, i to ako djed nije gledao nešto, njemu, važno. I šta nam danas nedostaje? Ljudi više posvećuju pažnju ljubimcima nego sopstvenoj djeci. Žalosno ali istinito. Susrećem se sa tim svakodnevno :/

    Moj mali kutak

    ReplyDelete

Makeup
Hair